Lezingen

lezingen01

Marie Mostert-de Groot geeft regelmatig lezingen over het leven op Marken ten tijde van haar jeugd. Zij laat daarbij haar collectie Marker poppen zien en, indien iemand aanwezig is die de klederdracht past, kleedt zij graag iemand uit het publiek aan in haar eigen klederdracht. Zo kan het model de klederdracht tonen aan de aanwezigen.

Wilt u ook dat Marie Mostert-de Groot een lezing komt geven over het leven op Marken?

Neem contact op

Klederdracht

Het maken van de kapjes is een heel werk. De kap bestaat uit vijf onderdelen.

lezingen02

Ÿ
  • De hul is een driehoekvormig wit katoenen lapje met zwarte festonsteken aan de voorkant. Dit is het gedeelte wat direct op het hoofd zit en de festonsteken zijn op het voorhoofd zichtbaar.Ÿ
  • De blenker is een half rondje van rode stof. Deze komt op de hul te liggen met de rechte kant boven de festonsteken, zodat de festonsteken er net onderuit te zien zijn.Ÿ
  • De kaphul is een driehoek van fijn batist, met aan de voorkant een inzet van kant. De kaphul komt over de hul en de blenker te liggen, op zo’n manier dat de rode stof van de blenker door het kant en de batist schijnt. Dit samen vormt de voorkant van de kap.
  • ŸDe orenkap is van witte katoen, afgebiesd met een smal kantje. Dit komt over het achterhoofd, zodat de uiteinden van de voorkap bedekt zijn.
  • De muts is van mooi gebloemd katoen, afgebiesd met een langetteband (een soort sierband).